Eskalopki schabowe w sosie grzybowym.
dlaczego to danie?
powoli zbliża się sezon na grzyby, teraz na pewno wyśmienite kurki,
gotowałam dla znajomych (dorośli i dzieci), sprawdziło się, idealny obiad na każdy 1 styczeń
potrzebne produkty:
schab wieprzowy bez kości- waga wg własnego uznania, przygotowałam z porcji ok. 300 g
schab wieprzowy bez kości- waga wg własnego uznania, przygotowałam z porcji ok. 300 g
mąka- do przełożenia eskalopek
przed podsmażeniem
olej- do podsmażenia
mięsa na patelni oraz podsmażenia grzybów
masło- ok. 1/4-1/2
kostki (kostka-250 g), do podsmażenia eskalopek oraz do podsmażenia i
podduszenia grzybów w sosie
cebula- 1 szt.
czosnek- 1-2 ząbków,
wg uznania w zależności od smaków osoby gotującej danie
grzyby leśne (lasy
Roweckie)- borowiki, podgrzybki-ok. 500 g; ewentualnie mogą być mrożone
pieczarki- ok. 150 g.
śmietana (30-36%)-
1/4-1/2 szklanki
sól i pieprz- do
oprószenia mięsa oraz do przyprawienia sosu
(używam soli
himalajskiej oraz pieprzu ziarnistego z młynka, te przyprawy wg
upodobań osoby gotującej, preferuję mięsa w sosie bardziej wyraziste)
ziele angielskie-1-2
ziarna- do sosu grzybowego
liść laurowy- 1-2- do
sosu grzybowego
przygotowanie:
schab umyć i osuszyć, pokroić na cienkie plastry oraz je „zbić” tłuczkiem do mięsa
schab umyć i osuszyć, pokroić na cienkie plastry oraz je „zbić” tłuczkiem do mięsa
(ja pokroiłam tak by przy tłuczeniu nie zrobić dziur w
plastrach, a z drugiej strony tak by te plastry pozostały cienkie;
plastry schabu można
dodatkowo podzielić na pół tak by eskalopki miały mniejszy kształt;
jestem zwolenniczką mniejszych porcji bo na talerzu mięso
ładniej wygląda i wygodniej się je kroi)
tak pokrojony schab
oprószyć solą i pieprzem
podgrzać na patelni olej wraz z masłem- 1 łyżka
mięso podsmażyć z obu stron, tak by było mocno rumiane
w między czasie:
w rondelku podgrzać olej i masło- 1 łyżka
w rondelku podgrzać olej i masło- 1 łyżka
podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony drobno lub wyciśnięty czosnek
pokroić pieczarki np. na 4 części jedną i wrzucić do rondelka w którym
zeszkliła się już cebula i czosnek
do podsmażanych pieczarek, cebuli i czosnku wrzucić grzyby
(grzyby wg uznania
można dusić w całości lub pokroić na mniejsze części, ja pokroiłam ale mając na uwadze iż w procesie duszenia
składniki się zmniejszają, a lubię kiedy każdy składnik jest jednak wyczuwalny)
pomieszać wszystkie składniki tak by nie przywierały do dna garnka i
dorzucić pozostałe masło
(masło możemy tak
podzielić by dorzucać mniejszymi porcjami w trakcie duszenia, warto dodać masło
na sam koniec procesu gotowania)
dodać sól i pieprz oraz pomieszać ponownie
rozpocząć duszenie sosu dolewając od czasu do czasu 1/4-1/2 szklanki
wody i mieszając składniki
(wodę dolewamy tylko
by zapobiec przywieraniu składników do garnka i tak by dusić a nie smażyć,
można dusić pod lekko uchyloną pokrywką, jednak mieszając składniki od czasu do
czasu )
dolać 1/4-1/2 szklanki śmietany
(śmietanę możemy nie
musimy dodać, ja preferuję małą ilość śmietany, bo to sos grzybowy a nie śmietanowo-grzybowy)
gdy grzyby zaczną być miękkie,
dodać podsmażone eskalopki oraz ziele
angielskie i listek laurowy i
wszystko razem dusić ok. 15-20 minut, na sam koniec dodać pozostałe masło,
pomieszać i GOTOWE
jak podawać:
z bagietką i mix zielonych sałat w warzywami
z bagietką i mix zielonych sałat w warzywami
z ryżem i rucolą z suszonymi pomidorami i pomidorami cherry
z makaronem np. tagliatelle/pappardelle i mix
sałat
wskazówki:
gotowałam danie z uśmiechem i radością, bardzo się cieszyłam, że dla tak fantastycznych Gości mogę gotować i że mam możliwość przedstawić smaki, które dla mnie są „interesujące”
gotowałam danie z uśmiechem i radością, bardzo się cieszyłam, że dla tak fantastycznych Gości mogę gotować i że mam możliwość przedstawić smaki, które dla mnie są „interesujące”
co do gramatury całego dania- przyjmuję średnio porcję mięsa 150-200 g
dla jednej osoby, co do sosu jest to kwestia indywidualna zachowania proporcji,
czy lubimy mięso czy więcej sosu
Komentarze
Prześlij komentarz