Jajko w roli głównej...
Lodowa sałata z tuńczykiem
dlaczego to danie?
klasyczną sałatkę z tuńczykiem z puszki, zaprezentuję w nowej odsłonie, szybko i przyjemnie,
z pomidorem z patelni i jajkiem, tym
razem sadzonym
potrzebne produkty:
sałata
lodowa- ¼ główki
(mała główka sałaty, wówczas dzielimy na
dwie części, duża to na cztery, zależy dla ilu osób też przygotowujemy,
proponuję przepis dla 2-3 osób, ważne też w jaki sposób serwujemy tą sałatę, czy
jako przystawka, może danie główne a może jako dodatek?)
tuńczyk
z puszki- 1 puszka/294 g
(to gramatura samej ryby, proponuję delikatnie
odsączać z oleju, tuńczyka w puszce kupujmy w kawałkach, nigdy rozdrobnionego)
zielony-świeży
ogórek- 1 szt.
(mogą być także dwa małe ogórki gruntowe,
są kruche w smaku i po umyciu można je jeść ze skórką)
pomidor
paprykowy- 4-5 szt.
(czerwony i żółty, w smaku słodkawy ale
pięknie prezentuje się na talerzu, zawiera więcej witaminy C niż pomidor
klasyczny, pomidor paprykowy jest idealny do każdego rodzaju sałatek, choć nie
tylko…)
oliwki
czarne- 4 szt.
oliwki
zielone- 4 szt.
cebula
dymka ze szczypioru
(cebula dymka słodka i delikatna w smaku,
proponowana sałata jest daniem całorocznym i to jest plus, zatem zamiast dymki
możemy użyć zwykłej cebuli lub cebuli
czerwonej, trochę ostrzejszej)
świeży
pomidor- 1 szt.
(tu proponuję czerwonego, okrągłego
pomidora, tzw. wielkoowocowego lub średnioowocowego, właściwości ich są nie do
przecenienia: źródło młodości i urody, wzmacniają odporność, układ nerwowy i
nasze serca)
jaja-
2 szt.
(tyle ile osób je sałatkę tyle sztuk jaj,
jak ktoś lubi więcej to ok.)
czosnek-
1 ząbek
(nie każdy lubi czosnek, ja tak, pamiętam
go z napoju leczniczego: czyli mleko z czosnkiem i miodem, dlatego u mnie w
kuchni czosnek jest powszechny i pożądany w przepisach)
oliwa
z oliwek- 2 łyżki
olej-
1 łyżka
płatki migdałów- 1 łyżka
sól,
pieprz- do smaku
przygotowanie:
sałatę opłukujemy pod
bieżącą letnią wodą, osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego
(sałatę dodatkowo kroję na połowę, by sprawdzić czy w środku
liście są czyste i świeże)
w rękach dzielimy
sałatę na mniejsze części i wrzucamy do przygotowanej miski
(często używam miski przezroczystej, pięknie widać kolory i
składniki sałaty)
odsączonego tuńczyka
wrzucamy do podzielonej sałaty
zielonego ogórka, oliwki,
pomidory paprykowe, kroimy na mniejsze części
(ogórka kroję zazwyczaj w kostkę a oliwki i pomidory na dwie
części, lubię „czuć” wszystkie składniki w sałatce)
cebulę dymkę kroimy w
prążki i posypujemy sałatkę
(odrobinę szczypioru można także pokroić, by potem posypać
przygotowaną sałatkę zaraz przed podaniem)
wszystkie pokrojone
składniki delikatnie mieszamy
dodajemy sól i pieprz
(używam soli i pieprzu świeżego, prosto zmielonego w młynku)
całość polewamy oliwą
z oliwek
(oliwa obowiązkowo, ale jaki rodzaj, z jakiego kraju-każdy
ma ulubioną)
ponownie wszystkie
składniki delikatnie mieszamy
w między czasie:
na patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy przekrojony na pół ząbek czosnku
(uwielbiam zapach czosnku prażonego, to
też dobry sposób by sprawdzić czy dobrze rozgrzał się olej, gdy czosnek na
patelni zaczyna skwierczeć, to znak że już możemy dalej pichcić, zatem czosnku
nigdy za mało, ale każdy lubi swoje jego ilości)
lekko
poruszamy patelnią by czosnek rozprowadzić na całej jej powierzchni
pomidora
kroimy na ćwiartki, oprószamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię
(pomidory smażymy do 4 minut, lekko
obracamy je z jednej strony na drugą, możemy przygotować pomidory pieczone,
skropione dodatkowo oliwą i pieczone w piekarniku-100-140 stopni, to już jesienny
sposób przygotowania pomidorów i trochę więcej wymagający czasu)
w patelni lekko
przekładamy pomidory bliżej rantu-nadal smażymy, dorzucamy jajka i smażymy
sadzone
(w zależności od techniki gotującej osoby i smaków, jajko
wrzucamy na patelni i czekamy aż na obwódkach zacznie mocno brązowieć, lub
jajko obsmażamy z obydwu stron, do sałatek ja uwielbiam ten drugi sposób, staram
się jeszcze, tak to jajko usmażyć, by po przekrojeniu go wypływało delikatnie
żółtko, fantastyczny smak)
c. d. przygotowania:
sałatkę przekładamy na płaski lub głęboki talerz i na nią delikatnie
rozkładamy przesmażone pomidory i jajko
wszystko solimy, dodajemy pieprz do smaku, skrapiamy oliwą a na koniec posypujemy płatkami migdałów
wszystko solimy, dodajemy pieprz do smaku, skrapiamy oliwą a na koniec posypujemy płatkami migdałów
jak podawać:
na pewno zaraz jak
tylko usmażą się pomidory i jajko, nie zapomnijmy o szczypiorku do posypania
(całkowite wystygnięcie tych składników, powoduje iż sałatka
jednak traci na walorach smakowych)
bagietka prosto z piekarni
czy grzanka, nie musi być z pieca, z patelni przygotowana na maśle też jest
dodatkiem do sałatki
tak przygotowaną
sałatkę możemy podawać jako starter na spotkaniu w gronie np. przyjaciół
zaproponowana sałatka,
sprawdzi się także jako danie główne dla osób, które nie jedzą mięsa
wskazówki:
tuńczyk z puszki jest popularnym produktem, co do jego właściwości
zdrowotnych jest wiele opinii, ale nie o to chodzi w tym przepisie tym razem
sałatka łączy w sobie kilka różnorodnych smaków, wszystkie do niej
potrzebne produkty są o każdej porze roku dostępne, a kolorystyka i smak inspiruje
do dalszego gotowania i eksperymentowania w naszych kuchniach
życzę smacznego i piszcie co sądzicie
życzę smacznego i piszcie co sądzicie
Komentarze
Prześlij komentarz