Jajko w roli głównej...


Lodowa sałata z tuńczykiem

dlaczego to danie?
klasyczną sałatkę z tuńczykiem z puszki,  zaprezentuję w nowej odsłonie, szybko i przyjemnie, z pomidorem z patelni  i jajkiem, tym razem sadzonym

potrzebne produkty:
sałata lodowa- ¼ główki
(mała główka sałaty, wówczas dzielimy na dwie części, duża to na cztery, zależy dla ilu osób też przygotowujemy, proponuję przepis dla 2-3 osób, ważne też w jaki sposób serwujemy tą sałatę, czy jako przystawka, może danie główne a może jako dodatek?)
tuńczyk z puszki- 1 puszka/294 g
(to gramatura samej ryby, proponuję delikatnie odsączać z oleju, tuńczyka w puszce kupujmy w kawałkach, nigdy rozdrobnionego)
zielony-świeży ogórek- 1 szt.
(mogą być także dwa małe ogórki gruntowe, są kruche w smaku i po umyciu można je jeść ze skórką)
pomidor paprykowy- 4-5 szt.
(czerwony i żółty, w smaku słodkawy ale pięknie prezentuje się na talerzu, zawiera więcej witaminy C niż pomidor klasyczny, pomidor paprykowy jest idealny do każdego rodzaju sałatek, choć nie tylko…)
oliwki czarne- 4 szt.
oliwki zielone- 4 szt.
cebula dymka ze szczypioru
(cebula dymka słodka i delikatna w smaku, proponowana sałata jest daniem całorocznym i to jest plus, zatem zamiast dymki możemy  użyć zwykłej cebuli lub cebuli czerwonej, trochę ostrzejszej)
świeży pomidor- 1 szt.
(tu proponuję czerwonego, okrągłego pomidora, tzw. wielkoowocowego lub średnioowocowego, właściwości ich są nie do przecenienia: źródło młodości i urody, wzmacniają odporność, układ nerwowy i nasze serca)
jaja- 2 szt.
(tyle ile osób je sałatkę tyle sztuk jaj, jak ktoś lubi więcej to ok.)
czosnek- 1 ząbek
(nie każdy lubi czosnek, ja tak, pamiętam go z napoju leczniczego: czyli mleko z czosnkiem i miodem, dlatego u mnie w kuchni czosnek jest powszechny i pożądany w przepisach)
oliwa z oliwek- 2 łyżki
olej- 1 łyżka
 płatki migdałów- 1 łyżka
sól, pieprz- do smaku


przygotowanie:
sałatę opłukujemy pod bieżącą letnią wodą, osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego
(sałatę dodatkowo kroję na połowę, by sprawdzić czy w środku liście są czyste i świeże)
w rękach dzielimy sałatę na mniejsze części i wrzucamy do przygotowanej miski
(często używam miski przezroczystej, pięknie widać kolory i składniki sałaty)
odsączonego tuńczyka wrzucamy do podzielonej sałaty
zielonego ogórka, oliwki, pomidory paprykowe, kroimy na mniejsze części
(ogórka kroję zazwyczaj w kostkę a oliwki i pomidory na dwie części, lubię „czuć” wszystkie składniki w sałatce)
cebulę dymkę kroimy w prążki i posypujemy sałatkę
(odrobinę szczypioru można także pokroić, by potem posypać przygotowaną sałatkę zaraz przed podaniem)
wszystkie pokrojone składniki delikatnie mieszamy
dodajemy sól i pieprz
(używam soli i pieprzu świeżego, prosto zmielonego w młynku)
całość polewamy oliwą z oliwek
(oliwa obowiązkowo, ale jaki rodzaj, z jakiego kraju-każdy ma ulubioną)
ponownie wszystkie składniki delikatnie mieszamy


w między czasie:
na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przekrojony na pół ząbek czosnku
 (uwielbiam zapach czosnku prażonego, to też dobry sposób by sprawdzić czy dobrze rozgrzał się olej, gdy czosnek na patelni zaczyna skwierczeć, to znak że już możemy dalej pichcić, zatem czosnku nigdy za mało, ale każdy lubi swoje jego ilości)
lekko poruszamy patelnią by czosnek rozprowadzić na całej jej powierzchni
pomidora kroimy na ćwiartki, oprószamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię
(pomidory smażymy do 4 minut, lekko obracamy je z jednej strony na drugą, możemy przygotować pomidory pieczone, skropione dodatkowo oliwą i pieczone w piekarniku-100-140 stopni, to już jesienny sposób przygotowania pomidorów i trochę więcej wymagający czasu)
w patelni lekko przekładamy pomidory bliżej rantu-nadal smażymy, dorzucamy jajka i smażymy sadzone
(w zależności od techniki gotującej osoby i smaków, jajko wrzucamy na patelni i czekamy aż na obwódkach zacznie mocno brązowieć, lub jajko obsmażamy z obydwu stron, do sałatek ja uwielbiam ten drugi sposób, staram się jeszcze, tak to jajko usmażyć, by po przekrojeniu go wypływało delikatnie żółtko, fantastyczny smak)

c. d. przygotowania:
sałatkę przekładamy na płaski lub głęboki talerz i na nią delikatnie rozkładamy przesmażone pomidory i jajko
wszystko solimy, dodajemy pieprz do smaku, skrapiamy oliwą a na koniec posypujemy płatkami migdałów

jak podawać:
na pewno zaraz jak tylko usmażą się pomidory i jajko, nie zapomnijmy o szczypiorku do posypania
(całkowite wystygnięcie tych składników, powoduje iż sałatka jednak traci na walorach smakowych)
bagietka prosto z piekarni czy grzanka, nie musi być z pieca, z patelni przygotowana na maśle też jest dodatkiem do sałatki
tak przygotowaną sałatkę możemy podawać jako starter na spotkaniu w gronie np. przyjaciół
zaproponowana sałatka, sprawdzi się także jako danie główne dla osób, które nie jedzą mięsa


wskazówki:
tuńczyk z puszki jest popularnym produktem, co do jego właściwości zdrowotnych jest wiele opinii, ale nie o to chodzi w tym przepisie tym razem
sałatka łączy w sobie kilka różnorodnych smaków, wszystkie do niej potrzebne produkty są o każdej porze roku dostępne, a kolorystyka i smak inspiruje do dalszego gotowania i eksperymentowania w naszych kuchniach

życzę smacznego i piszcie co sądzicie



Komentarze

Popularne posty