Włoskie smaki
Makaron z krewetkami
dlaczego to danie?
bo uwielbiam dania z makaronami, za szybkość
w przyrządzaniu, za możliwość przygotowania ich z różnorodnymi dodatkami (mięsa, warzywa,
ryby i owoce morza), za to, że makaron możemy robić sami i nie tylko kupować w
torebkach
potrzebne produkty:
makaron- 100-120 g
(dziś
proponuję Farfalle z torebki, to tzw. kokardki, rodzaj makaronu uwielbiany
przez dzieci, ale są i inne rodzaje np: Spaghetti, Linguine, Penne, Fusilli,
Pappardelle, Tagliatelle, Fettuccine, Bavette, Bucatini)
obrane krewetki tygrysie (‘Black Tiger’)- 5 szt.
(oczywiście
najlepsze są świeże, które sami obieramy ale mrożone są dostępniejsze i kupimy je także
obrane)
pomidorki cherry- 5 szt.
(ile
krewetek tyle pomidorków, łatwiej zapamiętać przepis)
ostra papryka peperoncino- ‘wg uznania-
jednak niewiele’
(afrodyzjak,
odmładza i wspomaga procesy trawienia w naszych organizmach, warto jej dodawać
również do innych dań)
cebula- 1/2 szt.
czosnek- 1 ząbek
oliwa z oliwek- 1 łyżka
olej- ½ łyżki
sól, pieprz- do smaku
białe wino- 10-15 ml
(wytrawne-włoskie,
proponuję szczep Riesling)
natka pietruszki
przygotowanie:
porcję makaronu wrzucamy do gotującej wody
(100 g makaronu
gotujemy w 1 litrze posolonej wody, czas gotowania to ok. 5-7 minut, pamiętajmy
iż ten makaron będziemy wrzucać do sosu, zatem nie może być miękki po
ugotowaniu, w czasie gotowania makaron lekko mieszamy tak by nie przywierał do
garnka, zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu dodajmy do makaronu oliwy z oliwek i
lekko pomieszajmy )
w między czasie:
przepłukujemy rozmrożone wcześniej krewetki i je osuszamy za pomocą
kuchennego ręcznika
na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z
pokrojonym czosnkiem
(czosnek możemy wycisnąć, składniki smażę na oleju, raczej oliwy do
tego procesu nie używam)
mieszamy składniki delikatnie, do lekko zarumienionej cebuli i czosnku
wrzucamy ‘naprawdę’ mały kawałek papryki peperoncino
następnie wrzucamy krewetki, podsmażamy podlewając odrobiną wina
(krewetki możemy
wrzucić w całości, pokroić na dwie części lub więcej, to już zależy od naszych
gustów, ja wrzucam w całości, krewetki nie wymagają czasu na patelni,
podsmażamy je ok. 3-4 minuty aż nasze wino lekko odparuje)
pomidorki cherry kroimy na pół i dodajemy do naszych składników na
patelni
(ładnie danie wygląda
jak wrzucimy je w całości, będzie równie smaczne)
przygotowanie c. d:
do tak przygotowanego
sosu na patelni dodajemy ugotowany makaron, lekko mieszamy i chwilę dusimy, jak
tylko skórka z pomidorków zacznie schodzić, podlewamy jeszcze winem i minutę
dusimy aż wino odparuje,
doprawiamy solą i
świeżym pieprzem
posypujemy pokrojoną natką pietruszki
jak podawać:
zaraz
jak tylko przygotujemy
znam wielbicieli makaronów, gdzie obowiązkowo
musi być świeża pszenna bagietka
oczywiście makaron ręcznie robiony doda
potrawie naprawdę wyjątkowych doznań kulinarnych
wskazówki:
Światowy dzień Makaronu dopiero w październiku, ale za oknem piękne
słońce i choć na chwilę przenieśmy się w kulinarną podróż do jednego z krajów basenu morza
Śródziemnego
Komentarze
Prześlij komentarz