Włoskie smaki




                                                                            Makaron z krewetkami


dlaczego to danie?
bo uwielbiam dania z makaronami, za szybkość w przyrządzaniu, za możliwość przygotowania  ich z różnorodnymi dodatkami (mięsa, warzywa, ryby i owoce morza), za to, że makaron możemy robić sami i nie tylko kupować w torebkach

potrzebne produkty:
makaron- 100-120 g
(dziś proponuję Farfalle z torebki, to tzw. kokardki, rodzaj makaronu uwielbiany przez dzieci, ale są i inne rodzaje np: Spaghetti, Linguine, Penne, Fusilli, Pappardelle, Tagliatelle, Fettuccine, Bavette, Bucatini)
obrane krewetki tygrysie (‘Black Tiger’)- 5  szt.
(oczywiście najlepsze są świeże, które sami obieramy  ale mrożone są dostępniejsze i kupimy je także obrane)
pomidorki cherry- 5 szt.
(ile krewetek tyle pomidorków, łatwiej zapamiętać przepis)
ostra papryka peperoncino- ‘wg uznania- jednak niewiele’
(afrodyzjak, odmładza i wspomaga procesy trawienia w naszych organizmach, warto jej dodawać również do innych dań)
cebula- 1/2 szt.
czosnek- 1 ząbek
oliwa z oliwek- 1 łyżka
olej- ½ łyżki
sól, pieprz- do smaku
białe wino- 10-15 ml
(wytrawne-włoskie, proponuję szczep Riesling)
natka pietruszki


przygotowanie:
porcję makaronu wrzucamy do gotującej wody
(100 g makaronu gotujemy w 1 litrze posolonej wody, czas gotowania to ok. 5-7 minut, pamiętajmy iż ten makaron będziemy wrzucać do sosu, zatem nie może być miękki po ugotowaniu, w czasie gotowania makaron lekko mieszamy tak by nie przywierał do garnka, zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu dodajmy do makaronu oliwy z oliwek i lekko pomieszajmy )

w między czasie:
przepłukujemy rozmrożone wcześniej krewetki i je osuszamy za pomocą kuchennego ręcznika
na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pokrojonym czosnkiem
 (czosnek możemy wycisnąć, składniki smażę na oleju, raczej oliwy do tego procesu nie używam)
mieszamy składniki delikatnie, do lekko zarumienionej cebuli i czosnku wrzucamy ‘naprawdę’ mały kawałek papryki peperoncino
następnie wrzucamy krewetki, podsmażamy podlewając odrobiną wina
(krewetki możemy wrzucić w całości, pokroić na dwie części lub więcej, to już zależy od naszych gustów, ja wrzucam w całości, krewetki nie wymagają czasu na patelni, podsmażamy je ok. 3-4 minuty aż nasze wino lekko odparuje)
pomidorki cherry kroimy na pół i dodajemy do naszych składników na patelni
(ładnie danie wygląda jak wrzucimy je w całości, będzie równie smaczne)

przygotowanie c. d:
do tak przygotowanego sosu na patelni dodajemy ugotowany makaron, lekko mieszamy i chwilę dusimy, jak tylko skórka z pomidorków zacznie schodzić, podlewamy jeszcze winem i minutę dusimy aż wino odparuje, 
doprawiamy solą i świeżym pieprzem
posypujemy pokrojoną  natką pietruszki


jak podawać:
 zaraz jak tylko przygotujemy
znam wielbicieli makaronów, gdzie obowiązkowo musi być świeża pszenna bagietka
oczywiście makaron ręcznie robiony doda potrawie naprawdę wyjątkowych doznań kulinarnych

wskazówki:
Światowy dzień Makaronu dopiero w październiku, ale za oknem piękne słońce i choć na chwilę przenieśmy się w kulinarną  podróż do jednego z krajów basenu morza Śródziemnego




Komentarze

Popularne posty