JESIENNA TARTA Z GRUSZKĄ I SEREM GORGONZOLA
dlaczego to danie?
połączenie soczystych gruszek i sera z
odrobiną ‘pleśni’ to połączenie smaków słodkich i wytrawnych, tarty zawsze się
sprawdzają np. jako przekąska dla Naszych niezapowiedzianych Gości
potrzebne produkty:
mąka- 200 g, plus mąka do podsypywania
ciasta
(tu
proponuję bardzo uniwersalną- mąkę Szymanowską-typ 480 lub mąkę Lubella-mąkę
tortową-typ 450; ciasta tart, powinny w smaku być delikatne)
jajko- 4 szt.
żółtko- 1 szt.
masło- 100 g
(warto
by przed mieszaniem składników, masło było schłodzone, zapewni to kruchość
naszej tarcie)
cukier puder- 50 g
(zawsze
w daniach, których łączę składniki słodkie z wytrawnymi, dodaję odrobinę cukru,
tym razem cukier puder)
sól- tzw. szczypta
skórka
z cytryny- otarta skórka cytryny-wg uznania
gruszka- 3 szt.
(jesienne
odmiany gruszy - najczęściej dają również owoce
deserowe, ale też takie, z których można zrobić przetwory, np. rodzaj Konferencja- są to najsmaczniejsze, w związku z czym bardzo lubiane gruszki jesienne, są słodkie i soczyste, idealne dla tart
ser pleśniowy- 150-200 g
(sery
pleśniowe mają charakterystyczny zapach, czasami nie dla wszystkich ‘idealny’,
dlatego ilości jego dodania, warto by zależały od smaków kulinarnych i osoby przygotowującej
i od Naszych Gości; proponuję ser Gorgonzola lub Lazur)
śmietana- 250 ml
(może
być deserowa- słodka-ja taką preferuję, proponuję wybór śmietan Debic- idealne
produkty dla HoReCa i nie tylko, czasami dodaję śmietanę Łowicz 36%)
sól, pieprz- do smaku
gałka muszkatołowa
przygotowanie:
mąkę przesiewamy do szerokiej miski
(do mąki dodajemy 1
jajko i żółtko, cukier puder, sól, otartą skórkę z cytryny, masło, które za pomocą noża siekamy z
pozostałymi składnikami, zagniatamy ciasto tak, by powstała jednolita
elastyczna masa, formujemy kulkę z ciasta i w folii spożywczej wkładamy do
lodówki na ok. 1h )
w między czasie:
myjemy i obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry
śmietanę 'roztrzepujemy' z 3 jajkami oraz szczyptą soli, pieprzu i gałki
muszkatołowej
przygotowanie c. d:
po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką, przekładamy do formy
‘dla tart’ oraz w kilku miejscach nakłuwamy ciasto widelcem
(formę-śr. 30 cm,
zawsze delikatnie smaruję niewielką ilością masła- mała łyżeczka oraz posypuję kaszą manną)
plasterki owocu gruszki układamy spiralnie na tarcie w formie, posypujemy
pokrojonym serem z pleśnią oraz polewamy przygotowaną wcześniej śmietaną z jajkami i przyprawami
zazwyczaj pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, tarta zarumieniona to tarta 'gotowa'
jak podawać:
każda tarta zaraz po przygotowaniu i
upieczeniu wygląda smakowicie, już sam zapach jej aromatów zachęca do
spróbowania zaraz po wyjęciu z naszego piekarnika, zalecam jednak poczekać
chwilę, tarta lubi czas na ostygnięcie, czasami lepiej smakuje na drugi dzień
wskazówki:
tarta jest wypiekiem uniwersalnym, składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być słodkie (dżemy, konfitury, czekolady, musy, owoce, kremy) lub wytrawne (warzywa, grzyby); tarta 'króluje' w kuchni francuskiej;
jak możemy piec tarty?
równocześnie z surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem-nasz przepis stosuje właśnie to rozwiązanie; najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem, najpierw samego ciasta a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie;
odmianą tarty jest quiche
smacznego!
tarta jest wypiekiem uniwersalnym, składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być słodkie (dżemy, konfitury, czekolady, musy, owoce, kremy) lub wytrawne (warzywa, grzyby); tarta 'króluje' w kuchni francuskiej;
jak możemy piec tarty?
równocześnie z surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem-nasz przepis stosuje właśnie to rozwiązanie; najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem, najpierw samego ciasta a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie;
odmianą tarty jest quiche
smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz